Turku  Edu.turku.fi - Opetuksen verkkopalvelut

Internet edu.turku.fi

 

Tietotekniikan tietopaketti

Eko-PC

Eko-PC on opetuksen päätelaitevalikoimaa täydentävä ja laajentava laite, joka on hyvin kustannustehokas. Eko-PC on kaupungin käytöstä poistettu, n. 4 vuotta vanha kannettava, jonka kiintolevy on tyhjennetty. Laitteita käytetään opetuskäytössä muistitikulle asennetulta Linux Mint –käyttöjärjestelmällä.

Käyttö

Käytössä ovat kaikki sellaiset palvelut, jotka toimivat www-selaimen yli, nettisivujen ohella mm. Office 365, Moodle, useimmat sähköiset oppimateriaalit jne. Lisäksi käyttää voi niitä ohjelmistoja, jotka tulevat Linux Mintin mukana, mm. LibreOffice, GIMP ja VLC. Uusia ohjelmistoja ei voi asentaa eikä koneen kiintolevylle saa asentaa/tallentaa mitään, jotta kone on täysin tyhjä myös siinä vaiheessa, kun se lopullisesti poistetaan.

Tikku laitetaan koneen USB-porttiin, kone käynnistetään, jolloin käyttöjärjestelmä latautuu tikulta. Sammutus tapahtuu samaan tapaan kuin Windowsissa.

Koneet

Laitteita tulee kouluun 50 kpl kerrallaan ja ne toimittaa Turun Tietokeskus heille annetun listan perusteella. Tarkempaa aikataulua ei ole olemassa, toimitusaikataulu riippuu siitä, kuinka nopeasti ehjiä poistettuja koneita kertyy.

Tikut ja tarrat

Kun koululle on saapunut kone-erä, TVT-vastaava noutaa TOP-keskuksesta vastaavan määrän Eko-PC-tikkuja sekä tarroja, jotka liimataan koneisiin, jotta ne eivät sekoitu IT:n ylläpidossa oleviin koneisiin.

Verkko

Oppilas kytkee laitteen langattomaan verkkoon ”Turku-Guest” ja kirjautuu verkkoon OPAS-tunnuksella ja salasanalla. Ohje

Päivitykset

Tikku on lukittu eikä se siis päivity nykyversiosta. Tikulla oleva Linux-versio on tarkoitus päivittää kerran vuodessa ja uusinta tikkua jaetaan aina uusien poistokoneiden mukana. Jos osoittautuu tarpeelliseksi, vanhat tikut vaihdetaan uusiin.

Eko-koneiden poistaminen

Kun koulu toteaa, että koneet on aika poistaa, ne voidaan poistaa SER-romun tavoin tilaamalla nouto Raision Ekotorilta (nykyinen sopimuskumppani). Tarkemmat yhteystiedot Metkussa/Hankinnat. Koneiden kiintolevyjen pitää olla edelleen tyhjänä.

Huom! IT:n ylläpidossa olevia OPAS/ADTURKU-koneita ei koskaan saa omatoimisesti poistaa Ekotorin tai muunkaan kautta, vaan niiden poistosta huolehtii aina IT-palvelut.

Tuki

IT-palvelut/Servicedesk ei anna Eko-PC-koneille tukea ja koulu huolehtii itse niiden poistamisesta ja muusta hallinnoinnista.

Mikäli Eko-PC-tikkujen kanssa on ongelmia tai on muuta asiaan liittyvää palautetta/kehitysehdotuksia, ole yhteydessä TOP-keskus / Jouni Paakkinen.

Eko-PC:n tekniset tiedot (2016)

Linux Mint 17.3 perusasennus 
32-bit 
BIOS boot (ei UEFI) 
Kiintolevylle asentaminen estetty 
Tikku lukittu 
Muistitikku 4 Gt

<< Paluu 

 

  Etusivulle