Turku  Edu.turku.fi - Opetuksen verkkopalvelut

Internet edu.turku.fi

 

Tietotekniikan tietopaketti

OPAS-kannettava ja telakka

Uuden kannettavan käyttöönotto

Aseta kannettava telakkaan. ÄLÄ avaa kantta, jos sinulla on ulkoinen näyttö. Laita virta päälle telakan reunasta. Tämä koskee käyttöä myös jatkossa.

Kun kirjaudut Windowsiin ensimmäistä kertaa käyttäjätunnuksellasi, saat Windowsin oletuskielellä. Voit itse vaihtaa käyttöliittymän kielen valitsemalla vasemmasta alakulmasta seuraavasti.

Start > Control panel > Clock, Language, and Region: Change display language > Choose a display language: suomi

Käynnistä > Ohjauspaneeli > Aika-, kieli- ja alueasetukset: muuta näyttökieli > Valitse näyttökieli: suomi

Kielivalinta on konekohtainen asetus, joten jos käytät useita tietokoneita, joudut tekemään saman toimenpiteen useampaan kertaan.

Mahdollisia ongelmatilanteita

Jos kuva ei näy ulkoisella näytöllä/tykillä oikein:
Voit vaihtaa miten Windows käsittelee näyttöjä painamalla WIN+P näppäimiä. Useimmat haluavat vaihtoehdon "sama näyttö". Vaihtoehdossa "laajennettu näyttö" kullakin näyttölaitteella näkyy eri osa työpöydästä. (Saat esimerkkikuvan painaessasi näppäimiä.)

Tulostimen asennus: Katso erillinen ohje.

Direct Access

Opetuksen kannettavissa on ns. Direct Access -sertifikaatti, jonka avulla opetusverkon palvelut (mm. verkkolevyt) ovat käytettävissä myös koneen ollessa muussa verkossa, esim. kotiverkossa. Lisäksi opettajilla on pääsy tiettyihin työssä tarvittaviin hallinnon sovelluksiin.

Tarkempaa lisätietoa opettajille NeTkussa.

Lisäohje: Direct Access mobiiliyhteydellä (kannettavat, joissa käytössä SIM-kortti)

Oppilaskäyttö

Opettajan kannettavan voi antaa oppilaan käyttöön valvotussa tilanteessa, kun hän kirjautuu koneelle omalla käyttäjätunnuksellaan.

3G-ominaisuus

Pääsääntöisesti opettajien kannettaviin ei ole hankittu mobiiliyhteyttä, mutta kannettavissa on paikka SIM-kortille. Tällöin, jos opettajalla on esim. kotiyhteyden mukana tullut mokkula ja datayhteys, SIM-kortin avulla kannettavaa voi käyttää myös mobiiliyhteydellä ilman mokkulan kytkemistä koneeseen. SIM-korttipaikka löytyy akun alta. Kun koneessa on SIM-kortti, mobiiliyhteyden voi kytkeä päälle samasta paikasta mistä langattomat verkot löytyvät.

Sammuttaminen

Kun lopetat tietokoneen käytön kyseiseltä päivältä tai aiot ottaa sen mukaasi, niin sammuta tietokone. Jos tietokone on kotona ja laitat sen vain horrostilaan, niin kytkettäessä laite koulun verkkoon kaikki verkkolevyt ja tulostimet eivät toimi. Laite pitää käynnistää uudestaan, jotta nämä alkavat toimia kunnolla.

Laitteiden siirtäminen

Kannettavat ovat yksikkökohtaisia. Kun opettajan pääkoulu vaihtuu, kone jää vanhaan kouluun ja hän saa uudesta pääkoulusta kannettavan.

<< Paluu 

 

  Etusivulle