Turku  Edu.turku.fi - Opetuksen verkkopalvelut

Internet edu.turku.fi

 

Langaton verkko Turun kaupungissa

Turun kaupungin uudessa langattomassa verkossa on useita kirjautumistapoja eri käyttäjä- ja laiteryhmille. IT-palveluiden tukemat kannettavat tietokoneet kytkeytyvät automaattisesti langattomaan verkkoon. Kaikki muu liikenne ohjataan vierailijaverkkoihin, joista ei ole pääsyä tulostimiin ja muihin vastaaviin palveluihin.


Pähkinänkuoressa:
Miten langattomaan verkkoon pääsee?

A) IT-palveluiden tukema kannettava tietokone
Kytkeytyy automaattisesti verkkoon Turku-P (opettajan kone), Turku-O (oppilaskone) tai Turku-A (hallinnon kone).
Ei tarvitse tehdä mitään erityistä, ei syöttää salasanoja tms.

B) Opiskelijan oma tai opettajan oma laite (ei kaupungin omistama)
Kytketään oman valinnan mukaan joko verkkoon Turku-Guest TAI Turku-Personal.

  • Guest-verkkoon opiskelija kirjautuu tunnus@edu.turku.fi ja opettaja etunimi.sukunimi@turku.fi sekä postin salasana.
  • Personal-verkkoon ei syötetä tunnusta ja salasanaa, vaan koneelle pitää luoda henkilökohtainen varmenne, jonka jälkeen se kirjautuu automaattisesti, ks. ohjesivu.

C) Koulun omistama iPad, Surface, Apple TV tai muu laite, jota IT ei tue.
TVT-vastaava/wlan-yhdyshenkilö voi kytkeä koulun kaikki tällaiset laitteet verkkoon Turku-Device. Salasana on vain heidän käytössään eikä sitä anneta muille. Device-verkkoon saa kytkeä vain koulun omistamia laitteita.

Tulostettava pikaohje


Monisanaisemmin eri verkoista:

Turku-A / Turku-O / Turku-P

Nämä ovat automaattisesti kytkeytyviä verkkoja IT-palveluiden tukemille tietokoneille. IT-palvelut järjestää tarvittavat asetukset laitteisiin ja käytössä ovat myös sisäverkon palvelut (ADTURKU tai OPAS). Käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua verkkoon.

  • Turku-A on hallintoverkon (ADTURKU) kannettaville
  • Turku-O on oppilaskäytössä oleville (OPAS) kannettaville
  • Turku-P on oppilaitosten henkilökunnan käytössä oleville (OPAS) kannettaville

Turku-Guest

[Webauth] Tämä on tarkoitettu käyttäjien omille laitteille.

Kirjautuminen tapahtuu www-selaimella. Kirjautuminen on voimassa kahdeksan tuntia kerrallaan. Tunnuksena käytetään turku.fi- tai edu.turku.fi-sähköpostin osoitetta sekä sen salasanaa.

Ulkopuolisia vierailijoita varten henkilökuntaan kuuluva voi luoda määräaikaisia tunnuksia. Määräaikaisia tunnuksia voi tehdä vain Turun kaupungin verkosta.

Turku-Personal

[EAP-TLS] Henkilökohtaiseen varmenteeseen perustuva kirjautuminen. Tämä on tarkoitettu paikallisten käyttäjien omille laitteille. Ero Turku-Guest:iin on, että ensimmäisellä kerralla tehtävien asetusten jälkeen kirjautuminen verkkoon tapahtuu automaattisesti. Turku-Guest on tarkoitettu lähinnä satunnaiseen käytöön ja Turku-Personal jatkuvasti toistuvaan käyttöön, mutta valinta on käyttäjän.

Turku-Device

[PSK] Vain kaupungin omistamille laitteille, joita ei voi tai ei ole järkevää käyttää Turku-A, Turku-O, Turku-P tai Turku-Guest -verkoissa. Esimerkkejä "tyhmistä" laitteista ovat Apple TV, älytelevisiot sekä langatonta verkkoa hyödyntävät info-tv-päätteet. Device-verkkoon voidaan kytkeä myös koulun omistamat tablettilaitteet, jolloin ne ovat aina käyttövalmiita.

Kaikki laitteet käyttävät yhteistä salasanaa, joka vaihdetaan vähintään kerran vuodessa. Salasana annetaan enintään yhdelle kohteen tietotekniikkaa hoitavalle henkilölle ja sitä ei saa luovuttaa muille työntekijöille. Koulujen TVT-vastaavat saavat salasanan TOP-keskuksesta.

Huomautus: Verkot Guest, Personal ja Device ovat fyysisesti samaa vierailijaverkkoa. Siinä olevat laitteet "näkevät toisensa". Toisin sanoen, esim. Device-verkossa oleva koulun Apple TV ja opiskelijan Guest-verkossa oleva iPad saadaan toimimaan yhdessä. Sen sijaan esim. opettajan Turku-P-verkossa oleva tietokone ei pysty keskustelemaan Device-verkon laitteiden kanssa.


Vanhat verkot

Spark (Sparknet)

Poistuva vierailijaverkko, käytössä uusien verkkojen rinnalla 4.1.2016 saakka. Kirjautuminen tapahtuu henkilökohtaisella tunnuksella, ks. kirjautumisohje. Tarjolla myös kaupungin toimipisteissä, joissa ei ole vielä uutta langatonta verkkoa sekä mm. korkeakoulujen tiloissa.


Vikailmoitukset

Vikailmoitukset Servicedeskiin. Mainitse ainakin:

  • Mikä verkoista ei toimi (esim. Turku-P)?
  • Millä laitteella yritit liittyä (esim. opettajan kannettava/laitteen tunnus)?
  • Mikä on lähimmän tukiaseman tunniste (kaksi tarraa laitteessa)?

Verkon laajentaminen

"IT-palvelut, WLAN-palvelu"-niminen palvelu tilataan SAP SRM -tilausjärjestelmän kautta. Tarkempi ohje löytyy digityöpöydältä.


Tulostettava laaja ohje

<< Paluu 

 

  Etusivulle