Opetussuunnitelman ja sähköisten ylioppilaskirjoitusten myötä näppäintaidot ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. NäppisTaituri (ruotsiksi TypingMaster) on opetusohjelma, jonka avulla nämä taidot oppii helposti ja hauskasti.

NäppisTaituri (ruotsiksi TypingMaster) on lukuvuonna 2018-2019 käytössä seuraavien oppilaitosten oppilailla ja opettajilla:

• Varhaiskasvatus (nk. alkuopetuksen nurkka)
  • Suomen- ja ruotsinkieliset peruskoulut
  • Ammatti-instituutti (50 samanaikaista käyttäjää)
  • Kerttulin lukio (50 käyttäjää) – muilla lukioilla ei ole käyttöoikeutta

Mistä sinne pääsee?

Peruskoulut,  ammatti-instituutti ja Kerttulin lukio:

1. Suomeksi: Mene https://edu.turku.fi/ > Näppistaituri (painike etusivulla).
  2. Ruotsiksi: Mene https://edu.turku.fi/framsida/?lang=sv > TypingMaster (painike etusivulla).
  3. Tai käytä suoralinkkiä: http://bit.ly/turkunappis (suomi) tai http://bit.ly/abotyping (ruotsi)

Mikäli kirjautumista pyydetään, niin kirjautuminen tapahtuu opettajien ja oppilaiden omalla OPAS-tunnuksella ja -salasanalla.

Varhaiskasvatus ja alkuopetus

Turun kaupungin varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen käytössä on Alkuopetuksen nurkka / Nybörjarhörnan, josta löytyy ikätasoon sopivia, hauskoja näppäinharjoituksia. Nämä tehtävät toimivat myös iPadeillä.

Alkuopetuksen nurkkaan pääsee ilman kirjautumista erillisessä osoitteessa, joka on toimitettu sähköpostitse päivähoitoyksiköille  ja alakouluille ja sen saa pyydettäessä TOP-keskuksesta.

Opettajan työkalut ja ryhmien hallinta

Voitte seurata oppilaidenne edistystä ja muokata oman ryhmänne kurssien asetuksia opettajan työkalujen avulla.

Työkalut ovat uudistuneet merkittävästi kesän 2018 aikana. Muutoksia tuli sekä ulkonäköön että ominaisuuksiin.

Suurin käytännöllinen muutos on se, että oma ryhmä on NäppisTaiturin opettajina toimiville edellytyksenä oppilaiden ja heidän tulostensa seuraamiselle. Mikäli omat oppilaat tai ryhmä on ollut kateissa, niin syy on tässä.

Seuraamalla alla olevia ohjeita saat taas omat oppilaat ja oman ryhmän haltuusi.

Opastusvideo:

https://typ.tt/opevideo

Ohjeet tekstinä:

1) Mikäli oppilaat eivät ole aiemmin kirjautuneet NäppisTaituriin,  tulisi heidän tehdä se ensin, jotta voit löytää heidät tai liittää omaan ryhmääsi.

2) Ryhmän etsiminen

Käy Ryhmät -sivulla tarkistamassa ryhmälistaus:

• Onko sinulla jo oma ryhmä olemassa? Mikäli on, voit jatkaa ryhmän käyttöä ja muuttaa kohdassa 4 mainittuja asetuksia.
  • Suuri osa oppilaista on oman koulunsa tai tarkemmin koulukoodinsa (viisinumeroinen sarja) mukaisessa ryhmässä. Näillä ryhmillä ei ole omistajaa. Annetaan näiden ryhmien olla.
  • Lisäksi listauksessa on luokkatason ryhmiä, jotka oli merkattu aiemmin yhteisiksi ryhmiksi. Mikäli näistä ryhmistä jokin on sinun, voit ottaa sen haltuusi klikkaamalla ”Tämä on minun ryhmäni” ja muokata halutessasi kohdassa 4 mainittuja asetuksia.

3) Ryhmän tekeminen

Tilanne useimpien kohdalla on, että omaa ryhmää ei ole vielä luotu, joten tehdään sellainen:

• Klikkaa ”+ Lisää” painiketta
  • Valitse ”Luo uusi ryhmä”
  • Anna ryhmälle nimi. Ryhmän nimeen suositellaan merkattavaksi koulu, luokka ja lukuvuosi. Esim. Kivihaka 5D 2018-2019.

4) Ryhmän asetukset

• Asetus 1: Aseta ryhmällesi ryhmäkoodi. Ryhmäkoodin avulla oppilaat saa siirrettyä ryhmääsi. Tämä onnistuu siten, että oman ryhmän asetuksiin määrittämäsi ryhmäkoodi kirjoitetaan oppilaan kirjauduttua ohjelmaan, hänen NäppisTaituri asetuksissa sille varattuun kohtaan.
  • Asetukset 2: Yhteisopettajuutta ajatellen NäppisTaiturissa on mahdollista jakaa ryhmä myös muutamalle muulle opettajalle. Ryhmän asetuksissa tulee tällöin valita ryhmälle haluamasi apuopettaja tai apuopettajat.
  • Klikkaa Tallenna-painiketta luodaksesi ryhmän. Huomaathan, että ryhmien asetuksia voi muokata myös jälkikäteen.

Tuki

Mikäli teille tulee ohjelman käyttöön liittyen kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä NäppisTaiturin asiakaspalveluun.

Lisenssiasiat: Jouni Paakkinen / TOP-keskus

Tunnusongelmat: Tero Pelander / IT-palvelut + TOP-keskus