Etäkyselytunneilla vierailijataho kuten yritys, yhdistys, viranomainen tms. esiintyy verkkovälitteisesti video- ja ääniyhteydellä kouluille. Lyhyiden tilaisuuksien aikana vierailija voi kertoa toiminnastaan ja vastata oppilaiden esittämiin chat-kysymyksiin. Etäkyselytunnit ovat erinomainen mahdollisuus tavoittaa suuri määrä oppilaita yhdellä kertaa ilman matkustamista tai isompia järjestelyitä. Kyselytunnit ovat puolen tunnin mittaisia ja niitä on usein pidetty kaksi peräkkäin (esimerkiksi ala- ja yläkouluille erikseen). Aikaa kannattaa tekniikan testaus ja tauot huomioiden varata noin kaksi tuntia.

Etäkyselytunnin pitäjä tarvitsee tietokoneen internet-yhteydellä, web-kameran (kiinteä tai irrallinen) sekä mikrofonin. Etäkyselytunti pidetään Adobe Connect -verkkokokousohjelmalla, jonka peruskäyttö ei vaadi ohjelma-asennuksia. Tarvittaessa kyselytunnin pitäjä voi tulla TOP-keskukseen, jolloin kaikki laitteet ja tekninen tuki on saatavilla. TOP-keskus hoitaa myös tilaisuudesta tiedottamisen kouluille.

Koulut tarvitsevat etäkyselytunnille osallistumiseen tietokoneen nettiyhteydellä sekä videotykin kuvaa ja kaiuttimet äänen välittymistä varten. Luokissa voidaan esittää kysymyksiä kirjoittamalla ne Connect-ohjelmassa olevaan Chat-työkaluun.

Etäkyselytunteja ovat Turussa pitäneet poliisi, pelastuslaitos ja eläinhoitola. Kokemukset ovat olleet poikkeuksetta hyviä ja palaute niin kouluilta kuin etävierailijoilta on ollut positiivista.

Videot

Katso katkelma eläinhoitolan etäkyselytunnista

Muuta

Ohjeita Turun etäopetuksen sivuilla

Lisätietoa: Antti Huttunen (etunimi.sukunimi@turku.fi)