Google Workspace -sovelluskuvakkeet

Lukioiden ja ammatillisen koulutuksen opettajien ja opiskelijoiden käytössä on Googlen ”Google Workspace for Education” -pilvipalvelukokonaisuus (Education Fundamentals -taso).

Palveluun kirjautuminen on mahdollista myös muille opettajille. Palvelukokonaisuus ei ole käytössä perusopetuksen eikä varhaiskasvatuksen oppilailla. Sellaisia palveluita, jotka eivät vaadi oppilailta kirjautumista (Meet, Forms), voi kuitenkin käyttää, koska tunnus opettajalla riittää.

Palvelut

Palvelun ja sen edu-sopimuksen piiriin kuuluvat tällä hetkellä seuraavat palvelut:

• Classroom
  • Drive (tiedostojen tallennus ja jakaminen, 100 Tt)
  • Docs (tekstinkäsittely)
  • Slides (esitysohjelma)
  • Sheets (taulukkolaskenta)
  • Forms (lomakkeet)
  • Meet (videoneuvottelut)
  • Sivustot (Sites)
  • Jamboard (valkotaulu)
  • Keep (muistilaput)
  • Kalenteri
  • Kotitehtävät
  • Ryhmät
  • Alkuperäraportit (5 raporttia/ryhmä)

Nämä Workspacen nk. ydinpalvelut eivät sisällä mainoksia, eikä niissä käytetä oppilaiden tietoja mainostarkoituksiin. Kaikki ydinpalvelut ovat tietosuojavaatimusten mukaisia.

Tärkeä huomautus: Muut Google–palvelut eivät ole tietosuojan ja henkilötietojen käsittelyn kannalta edu-sopimuksemme piirissä, vaikka johonkin teknisesti tunnuksella pääsisikin sisään. Opiskelijoita ei pidä ohjata kirjautumaan niihin.

Kirjautuminen

Palveluun voi kirjautua eri Google-palvelujen kautta. Luonteva vaihtoehto on esim. Drive: https://drive.google.com/

Voit myös painaa edu.turku.fi-etusivulla olevaa Google Workspace -painiketta.

Selaimen lisäksi opetuksessa käytettäviin Googlen mobiilisovelluksiin voi kirjautua edu.turku.fi-tunnuksella, esim. Driveen.

1. Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa
    opiskelijat: tunnus@edu.turku.fi. (ei etunimi.sukunimi)
    opettajat: etunimi.sukunimi@edu.turku.fi
  2. Paina ”Seuraava”.
  3. Siirryt Turun omalle kirjautumissivulle (sama kuin mm. o365-kirjautumisessa).
  4. Syötä oma edu.turku.fi-tunnuksesi ja -salasanasi.

Katso video: Google Workspace -kirjautuminen

Gmail-sähköpostista

Gmail-sähköposti ei ole Turussa käytössä. Workspacen lähettämät ilmoitukset ohjautuvat käyttäjän @edu.turku.fi-osoitteeseen.

Google Classroom

Google Classroom on opetukseen tarkoitettu palvelu, jossa opiskelijaryhmälle saa käyttöön viestintään, materiaalijakoon sekä tehtävien tekemiseen ja arviointiin liittyviä toimintoja.

Ryhmän luonti

• Valitse Googlen ”vohvelivalikosta” Google Classroom.
  • Valitse plus-merkin takaa ”Luo ryhmä”.

Ryhmään liittyminen

Oppilas voi liittyä ryhmään kahdella eri tavalla

• Ryhmän koodin avulla: Valitse Google Classroomissa plus-merkin takaa Liity ryhmään ja syötä opettajan antama ryhmän koodi. Koodi näkyy mm. ryhmän sivujen yläpalkissa
  • Henkilökohtaisella kutsulla: opettaja lisää oppilaat hakemalla heidät käyttäjätunnuksen avulla (Henkilöt-välilehti => Opiskelijat => Lisää)

Viestintä ryhmän kesken

Etusivulla on tapahtumastriimi, jossa voi käy keskusteluja ja jakaa materiaalia ryhmän jäsenille

Ryhmän Drive-kansio ja kalenteri

Ryhmälle muodostuu automaattisesti oma Google-kalenteri sekä Drive-kansio tiedostojen tallentamista varten. Oletuksena viedyt tiedostot ovat kaikkien ryhmäläisten nähtävissä ja muokattavissa, mutta tätä voi säätää klikkaamalla tiedostoa tai kansiota hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Jaa => Lisäasetukset.

Kalenteriin ja Drive-kansioon pääsee ryhmän sivulta, Tehtävät-välilehdeltä.

Tehtävät

Classroomissa on mahdollisuus antaa tehtäviä kaikille tai vain osalle ryhmän opiskelijoista. Valitse Tehtävät-välilehdeltä Luo => Tehtävä. Tiedostoja voi tuoda tehtävän viitemateriaaliksi tai opiskelijoiden yhteisesti tai yksilöllisesti muokattaviksi. Opiskelijoille muokattavaksi annettavat tiedostot voivat olla tyhjiä tai esitäytettyjä.

Tehtävät-välilehdellä voi myös välittää opiskelijoille materiaalia sekä teettää erilaisia kyselyjä.

Google Meet

Google Meet on helppokäyttöinen verkkokokouspalvelu, jossa voi käyttää ääni-/videoyhteyttä sekä jakaa oman ruutunäkymän tai yksittäisen ikkunan sisällön muiden osallistujien nähtäville. Osallistujarajoitus (tilanne 22.9.2021) on 100 osallistujaa.

1. Valitse Googlen vohvelivalikosta Meet.
  2. Klikkaa ”Liity kokoukseen tai aloita oma”
  3. Kirjoita kokoukselle lempinimi, esim. matikka123
  4. Tarkista avautuvassa ikkunassa ääni- ja videoasetuksesi ja paina Liity kokoukseen.

Opiskelijat pääsevät mukaan kahdella eri tavalla:

1. Opiskelija voi mennä Meetin aloitusnäkymään ja syöttää ”Liity kokoukseen tai aloita oma” -valinnan jälkeen opettajalta saamansa kokouksen lempinimen.
  2. Opettaja voi kopioida verkkokokouksen osoitteen (muotoa https://meet.google.com/abc-defg-hij) ja välittää tämän osoitteen suoraan opiskelijoille. Osoite näkyy heti kokouksen luomisen jälkeen tai myöhemmin kokouksen vasemman alareunan linkin takaa.

Katso video: Meet-kokouksen järjestäminen

Lisätietoa verkosta