Henkilökunnalle

Henkilökunta saa käyttää ainoastaan turva- ja mobiilitulostusta. Suoratulostuksen käyttö on kielletty.

Turvatulostus

Kaupungilla on käytössään turvatulostuspalvelu. Tulostettavat työt jäävät tulostuspalvelimelle odottamaan kunnes käyttäjä tunnistautuu tulostimella ja käynnistää tulostuksen. Turvatulostus toimii kaikissa opetusverkon tulostimissa.

Tällä hetkellä joissakin uusissa Windows-laitteissa tulostimen lisääminen saattaa vaatia tulostinajurin asentamisen. Ota näissä tilanteissa yhteys ServiceDeskiin.

Turvatulostuspalvelun lisääminen Windows 10 -työasemalle (pdf)

Mobiilitulostus

Mobiilitulostus on tarkoitettu henkilökunnalle ja se toimii samalla periaatteella kuin oppilastulostus, mutta eri osoitteen kautta.

Kuvallinen ohje (aukeaa henkilöstölle). Liitteessä mainitun turku.fi-osoitteen lisäksi voi käyttää myös edu.turku.fi-osoitetta.

Tulostusongelmissa ja monitoimilaitteiden käytössä auttaa Servicedesk.

Oppilaille ja opiskelijoille

”Oppilastulostuksella” tarkoitetaan täydentävää palvelua pääasiassa sellaisille laitteille, joilta tulostaminen ei onnistu samalla tavalla kuin perinteisiltä OPAS-työasemilta.

Oppilastulostus mahdollistaa tulostamisen mm. päiväkotien ja koulujen iPadeiltä ja muilta mobiililaitteilta sekä 7. luokkalaisten, lukiolaisten ja ammatillisten opiskelijoiden laitteilta (lukiolaislaite, TAI Chromebook tai opiskelijan oma laite). Sitä kannattaa käyttää myös luokkien 8-9 läppäreillä, vaikka perinteinen OPAS-suoratulostus on niillä rinnalla käytössä toistaiseksi

Toimintamalli tiivistetysti:

  • Käyttäjä lähettää edu.turku.fi-postista tulostettavan PDF-tiedoston tiettyyn sähköpostiosoitteeseen (kysy opettajaltasi).
  • Hän saa paluupostissa työkoodin.
  • Työkoodi syötetään henkilökunnan luvalla koulun monitoimilaitteelle > tuloste tulostetaan samaan tapaan kuin turvatulostuksessa tehdään.

Reunaehtoja:

  • Tulosteeksi päätyy PDF-muotoinen tiedosto. Esim. sähköpostiviestin rungossa olevaa viestiä tai muita kuin PDF-liitteitä ei tulosteta.
  • Tulostekoko pakotetaan A4-kokoon.
  • Tuloste on aina oletuksena harmaasävy (mustavalkoinen). Vapauttamisvaiheessa (monitoimilaitteen paneelissa) sen voi erikseen tarvittaessa vaihtaa värilliseksi.

Koulussa/lukiossa/koulutalossa sovitaan pelisäännöt tulostusta koskien: kuka saa tulostaa, miltä laitteilta tulosteita saa hakea, paljonko väritulosteita saa ottaa jne. 

Kuvalliset ohjeet (aukeavat henkilöstölle)

Suoratulostus oppilaiden laitteilta on poistumassa. Katso vanha ohje tulostimen lisäämisestä tästä.