Sovellusten asennus

Microsoft Storen kuvake

Microsoft Store on Windows-sovellusten julkaisualusta, josta käyttäjät voivat ladata ja asentaa sovelluksia omalle laitteelleen itse. Opettajille Storesta näytetään julkinen kauppa (paljon ilmaisia ja maksullisia sovelluksia) sekä Turun sivistystoimialalle koottu valikoima (”City of Turku, Department of Education”). Oppilaille Storessa näytetään vain jälkimmäinen valikoima.

Storen lisäksi opettajat ja oppilaat voivat asentaa sovelluksia, jotka löytyvät Software Center -palvelusta (löytyy tietokoneelta esim. nimellä hakemalla).

Opettaja voi halutessaan tilata sovelluksia Storen Turun valikoimaan tai Software Centeriin Servicedeskin portaalin kautta (http://servicedesk.turku.fi/ => ”W10-sovelluksen tilaus OPAS-tietokoneelle”).

Muut ohjelma-asennukset yksittäisille tietokoneille tehdään Servicedeskin portaalin kautta (http://servicedesk.turku.fi/ => ”Sovelluksen asennus”).

Tulostimen asennus

Asetukset => Laitteet => Tulostimet ja skannerit => Lisää tulostin tai skanneri

• Huom! Älä valitse tulostinta listalta, vaikka sieltä löytyisikin haluamasi tulostin!
  • Valitse listan lopusta ”Haluamaani tulostinta ei ole luettelossa”
  • ”Etsi tulostin hakemistosta sijainnin tai toiminnallisuuden perusteella”
  • Syötä tulostimen nimi (esim. PTKU0123) Nimi-kenttään ja paina Etsi
  • Vie ohjattu asennus loppuun

Selaimista

Edgen kuvake
Edgen kuvake

Edge on Microsoftin uusin ja nykyaikaisin nettiselain. Se on hyvä valinta esim. Office 365 –käyttöön (ei edellytä OPAS-koneilla erillistä kirjautumista). Windows 10:n mukana tulee kuitenkin yhä myös viimeisin Internet Explorer 11 -selain.

Joillakin koneilla, IE-selainta käytettäessä tietyissä palveluissa (esimerkiksi SAP HR) kirjautumisikkuna saattaa huomaamatta aueta selaimen alle. Selain jää odottavaan tilaan mutta mitään ei tapahdu. Tällaisissa tilanteissa kannattaa siis vilkaista, onko kirjautumisikkuna selainikkunan alla.

Resurssienhallinta ja ”Oma tietokone”

Aikaisemmissa Windows-versiossa ollutta ”Oma tietokone” -toimintoa ei Windows 10:ssä enää ole. Sen sijaan tehtäväpalkissa on valmiina Resurssienhallinta (keltainen kansiokuvake). Tämä avaa tutun näkymän tietokoneen tiedostoihin.

Win10 resurssienhallinta

Hakemalla löytyy myös toiminto nimeltä ”Tämä tietokone”, joka vie suoraan Resurssienhallintaan ja sieltä tietokoneella oleviin tiedostoihin. ”Tämä tietokone” -toiminnon voi halutessaan esimerkiksi kiinnittää tehtäväpalkkiin klikkaamalla sitä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla ”Kiinnitä tehtäväpalkkiin”.

Toimintokeskus

Monet asetukset löytyvät Windows 10:ssä toimintokeskuksesta, jonka voi avata klikkaamalla tehtäväpalkin oikeassa reunassa olevaa kulmikasta puhekuplaa.

Windows 10 toimintokeskus avattuna
Toimintokeskus avattuna

Näytönjako

Toimintokeskuksen Yhdistä-toiminto mahdollistaa Win10-laitteen näytön esittämisen toisessa Win10-laitteessa. Tämä vaatii oikeat hyväksyntäasetukset (kts. kuva) ja jakamisen hyväksynnän kohdelaitteelta. Näytönjako toimii toistaiseksi varsin epävarmasti, joten kokeile toimintoa valituilla laitteilla ennakkoon.

Ohjeet ja lisätietoja: https://dreambroker.com/channel/wnquzycm/fytx88rr

Windows 10 näytön jakamisen asetukset

Esitystila

Jo aiemmin Windowsissa ollut esitystila löytyy myös Windows 10:stä. Esitystilassa kone pysyy aktiivisena eikä järjestelmäilmoituksia näytetä. Esitystila mahdollistaa myös tietyn äänenvoimakkuuden ja taustakuvan käytön.

• Ohjelma nimeltä presentationsettings.exe löytyy mm. hakutoiminnolla
  • Valitse Pidän parhaillaan esitystä ja paina OK
  • Kun esitystila on päälle, sen kuvake löytyy tehtäväpalkista (kts. kuva)
  • Esityksen jälkeen Pidän parhaillaan esitystä -täppä pois ja painaa OK
Win10 esitystila

Uloskirjautuminen

Uloskirjautuminen ja käyttäjän vaihtaminen tapahtuvat Windows 10:ssä profiilikuvakkeen takaa (tehtäväpalkin vasemmasta reunasta Windows-kuvake, sitten kuvake ratasikonin yläpuolelta).

Win10 uloskirjautuminen

Sammuttaminen

Tietokoneen voi sammuttaa tai käynnistää uudelleen painamalla tehtäväpalkin vasemmassa reunassa olevaa Windows-kuvaketta ja sitten sen yläpuolella olevaa virtapainiketta.

Huom! Valitsemalla Windows 10:ssä Sammuta tietokone menee todellisuudessa vain syvään lepotilaan. Täydellisen sammutuksen esimerkiksi loman ajaksi voi tehdä painamalla Sammuta-valintaa vaihtonäppäin (shift) pohjassa. Jos tietokone täytyy esimerkiksi päivitysten tai vikatilojen takia käynnistää uudestaan, se kannattaa tehdä Käynnistä uudelleen -toiminnolla.

Win10 sammutus

Lisätietoja

Turun kaupungin IT-palveluiden Windows 10 -käyttöohje
Windows 10:ssä toimivat pikanäppäimet