Microsoft 365 on verkkopalveluna tarjottava ympäristö, jossa on tiedostojen pilvitallennukseen ja -jakamiseen tarkoitettu OneDrive sekä mm. kevytversiot Wordistä, Excelistä, PowerPointista ja OneNotesta. Käytössä on myös mm. Sway (esitykset), Forms (lomakkeet), Yammer (keskustelut) ja Stream (videot). Opetukseen sopii erityisen hyvin Teams, jonka avulla ryhmä (esim. opettaja ja luokan oppilaat) voivat jakaa sisältöä ja tehdä yhteistyötä. Teamsin Tehtävät-toiminnon avulla opettaja voi luoda, jakaa, arvioida ja palauttaa oppilaille erilaisia tehtäviä.

Palvelujen kuvaukset

OneDrive

Suuri (1 Tt) tallennustila tiedostoillesi. OneDriven kautta tiedostojen ja kansioiden tarkastelu- ja muokkausoikeuksia voi joustavasti jakaa.

Outlook

Sähköpostiohjelma oman edu.turku.fi-sähköpostilaatikkosi käyttöön.

Word, Excel, PowerPoint ja OneNote

Näistä tutuista toimisto-ohjelmista on 365:n sisällä käytettävissä Online-versiot, jotka toimivat suoraan selaimessa. Niitä pystyy siis käyttämään asentamatta koneelle ko. ohjelmia. Online-versiot ovat toiminnoiltaan työpöytäversioita karsitumpia mutta sopivat lähes kaikkeen peruskäyttöön. Jos käyttämälläsi koneella on asennettuna esim. Wordin työpöytäversio, voit 365:ssa avata asiakirjan myös suoraan työpöytäversiossa muokattavaksi.

Forms

Forms on palvelu yleisten kyselylomakkeiden (”lomake”) ja arvioitavien testien (”kysely”) tekemiseen. Helppokäyttöisessä Formsissa voit nopeasti luoda vaikkapa kokeen vastausvaihtoehtoineen, avoimine kysymyksineen ja pisteytyksineen. Lomake jaetaan oppilaille joko linkkinä tai Teamsin Tehtävät-toiminnon kautta. Linkkiä jakaessasi kannattaa edellyttää oppilailta 365-kirjautumista (”Vain oman organisaation henkilöt voivat vastata”), jolloin vastaajat voi varmuudella tunnistaa.

Sway

Sway on näppärä työkalu mm. esityksiin, uutiskirjeisiin, portfolioihin ja oppimateriaaliin. Palvelun perusajatuksena on erottaa sisältö ja ulkoasu selvästi toisistaan: käyttäjän vastuulle jää syöttää sisältö mielekkäästi ryhmiteltynä ja kuvitettuna, Sway huolehtii esitysmuodosta automaattisesti. Voit toki halutessasi tehdä myös ulkoasusäätöjä itse.

Teams

Teams yhdistää monet 365:n palvelut ja tuo ne käyttöön valitulle tiimille, jonka jäsenet jaetaan oppilaisiin ja opettajiin. Tiimille saa käyttöön mm. yhteisen tiedostojenjakotilan, arvioitavissa ja palautettavissa olevat tehtävät, luokan yhteisen muistikirjan ja keskustelualueen. Monipuolisuutensa vuoksi Teams soveltuu hyvin erilaiseen opetuskäyttöön ja käyttäjien väliseen viestintään.

Stream

Stream on videopalvelu, jonka avulla voi jakaa videotiedostoja ja säätää niiden asetuksia.

Kirjautuminen

Microsoft 365:n etusivulle pääsee painamalla TOP-keskuksen sivujen (edu.turku.fi) etusivulta Microsoft 365. Suora www-osoite on https://o365.edu.turku.fi. Päästyäsi sisään voit yläpalkista siirtyä esim. sähköpostiin tai OneDriveen.

Jos selain kysyy kirjautumista, syötä käyttäjätunnukseksi oma @edu.turku.fi-sähköpostiosoitteesi ja OPAS-salasana. Jos menet palveluun OPAS-verkossa olevalla Turun kaupungin tietokoneella johon olet kirjautunut sisään omalla OPAS-tunnuksellasi ja salasanallasi JA jos käytät Microsoft Edge –selainta, Microsoft 365 ei kysy sisäänkirjautumista.

Palveluhin kirjautumista muilta kuin koulun hallinnoimilta laitteita on rajoitettu tietoturvasyistä.

Käytä luotetulla Windows-tietokoneella Edge-selainta. Jos haluat välttämättä käyttää Chrome-selainta, asenna siihen Windows Accounts -lisäosa. Muussa tapauksessa Chrome pyytää lisävarmistusta tunnistautumiseen.

Turvallinen tunnistautuminen -ohjesivusto (kirjaudu edu.turku.fi-tunnuksella)

Kirjautuminen ulkomailta

Palveluiden käyttö ulkomailta vaatii aina luotetun laitteen tai monivaiheisen tunnistautumisen.

Käytä luotetulla Windows-tietokoneella Edge-selainta.

Tarkemmat ohjeet palveluiden ulkomaan käyttöön:
Avaa ohjeliite  (kirjaudu edu.turku.fi-tunnuksella)

Kieliasetusten muuttaminen

1. Mikäli OneDriven tai sovellusten kieli on väärä (usein englanti), katso ohjeet kielen vaihtamiseksi.
  2. Varmista yleinen kielivalinta Microsoft 365:n aloitussivulta: valitse yläreunasta rataskuvake ja sitten Kieli ja aikavyöhyke (Language and Time Zone).

Edu.turku.fi-sähköposti

Edu.turku.fi-sähköpostit ovat osa Microsoft 365 -kokonaisuutta. Oppilaiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa tunnus@edu.turku.fi ja henkilökunnalla muotoa etunimi.sukunimi@edu.turku.fi.

Käyttö mobiililaitteilla

iPadille on tarjolla joukko appseja, joilla Microsoft 365:tä voi käyttää. Kirjaudu sovelluksiin edu.turku.fi-tunnuksella, muodolla tunnus@edu.turku.fi (oppilaat) tai etunimi.sukunimi@edu.turku.fi (muut). Silloin pystyt esim. siirtämään kuvia iPadistä pilveen. Huom! Mikäli käytät yhteiskäytössä olevia iPadejä, varmista kaikista käyttämistäsi appseista, että kirjautumisesi ei jää auki seuraavalle käyttäjälle!

Myös Android-puhelimille on saatavana 365-sovelluksia, mm. PowerPoint, Word ja Teams ja OneNote. Ne ladataan Play-kaupasta tai Turun kaupungin sovelluskaupasta (Yritysportaali). Sovelluksiin kirjaudutaan: tunnus@edu.turku.fi (oppilaat) tai etunimi.sukunimi@edu.turku.fi (muut). Mobiilisovelluksissa on pieniä toiminnallisia eroja Windows-sovelluksiin, mutta kaikki päätoiminnot löytyvät kyllä.

Käyttö suoraan työpöytäsovelluksilla

Voit hyödyntää OneDrive-tallennustilaasi myös suoraan Wordin, Excelin, PowerPointin ja OneNoten työpöytäversioilla tarvitsematta avata Microsoft 365:ta selaimessa lainkaan.

Käyttö OPAS-verkon tietokoneilla

1. Kirjaudu tietokoneeseen omalla edu.turku.fi-tunnuksellasi
  2. Avaa esimerkiksi Wordin työpöytäversio
  3. Tiedosto => Avaa-valikosta valitse kohta OneDrive – City of Turku, Department of Education.
  4. Näet viimeksi käyttämäsi kansiot. Koko OneDrivesi sisältöä voit selata painamalla Selaa-nappia

Käyttö omalla kotikoneella

1. Ensimmäisellä kerralla avaa selain ja mene esim. edu.turku.fi-sivuston kautta Microsoft 365:een.
  2. Kirjaudu sisään (jos kysytään)
  3. Mene OneDriveen ja valitse sieltä jokin Word-, Excel-, PowerPoint- tai OneNote-dokumentti.
  4. Valitse Avaa Wordissa / Excelissä / jne. avataksesi dokumentin työpöytäversiossa
  5. Kirjaudu sisään ja/tai hyväksy ruudulle tulevat vahvistusviestit
  6. Tämän jälkeen tietokoneessasi, käyttämälläsi tunnuksella on yhteys Office-ohjelmien ja OneDriven välillä, kts. ”Käyttö OPAS-verkon tietokoneilla” kohdat 2-4.

Microsoft 365:n opetuskäyttö

Microsoft 365:n käyttö varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen henkilökunta voi myös hyödyntää Microsoft 365 -palvelua ja sen sisältämiä sovelluksia työssään. Keskeisimpiä sovelluksia ovat henkilökohtainen OneDrive-tallennustila ja ryhmien yhteiseen käyttöön soveltuva Teams. Ne soveltuvat myös huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Palvelun käyttöön tarvitaan edu.turku.fi-tunnus (etunimi.sukunimi@edu.turku.fi).  Jos et tiedä oman edu.turku.fi-tunnuksesi salasanaa, valitse Salasanan vaihtamisen ohjesivulta kohta Henkilökunta, oma salasana. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen oppilailla ei ole omia edu.turku.fi-tunnuksia: heidän kanssaan voi käyttää vain toimintoja, jotka eivät vaadi kirjautumista.