Office 365 on verkkopalveluna tarjottava ympäristö, jossa on tiedostojen pilvitallennukseen ja -jakamiseen tarkoitettu OneDrive sekä mm. kevytversiot Wordistä, Excelistä, PowerPointista ja OneNotesta. Käytössä on myös mm. Sway (esitykset), Forms (lomakkeet), Yammer (keskustelut) ja Stream (videot). Opetukseen sopii erityisen hyvin Teams, jonka avulla ryhmä (esim. luokan oppilaat) voivat jakaa sisältöä ja tehdä yhteistyötä. Teamsin Tehtävät-toiminnon avulla opettaja voi luoda, jakaa, arvioida ja palauttaa oppilaille erilaisia tehtäviä.

Palvelujen kuvaukset

OneDrive

Suuri (1 Tt) tallennustila tiedostoillesi. OneDriven kautta tiedostojen ja kansioiden tarkastelu- ja muokkausoikeuksia voi joustavasti jakaa.

Outlook

Sähköpostiohjelma oman edu.turku.fi-sähköpostilaatikkosi käyttöön.

Word, Excel, PowerPoint ja OneNote

Näistä tutuista toimisto-ohjelmista on O365:n sisällä käytettävissä Online-versiot, jotka toimivat suoraan selaimessa. Niitä pystyy siis käyttämään asentamatta koneelle ko. ohjelmia. Online-versiot ovat toiminnoiltaan työpöytäversioita karsitumpia mutta sopivat lähes kaikkeen peruskäyttöön. Jos käyttämälläsi koneella on asennettuna esim. Wordin työpöytäversio, voit O365:ssa avata asiakirjan myös suoraan työpöytäversiossa muokattavaksi.

Forms

Forms on palvelu kyselyiden (”lomake”) ja arvioitavien testien (”tietovisa”) tekemiseen. Helppokäyttöisessä Formsissa voit nopeasti luoda vaikkapa kokeen vastausvaihtoehtoineen, avoimine kysymyksineen ja pisteytyksineen. Lomake jaetaan oppilaille joko linkkinä tai Teamsin Tehtävät-toiminnon kautta. Linkkiä jakaessasi kannattaa edellyttää oppilailta O365-kirjautumista (”Vain oman organisaation henkilöt”), jolloin vastaajat voi varmuudella tunnistaa.

Sway

Sway on näppärä ja ajatustavaltaan uudenlainen työkalu mm. esityksiin, uutiskirjeisiin, portfolioihin ja oppimateriaaliin. Palvelun perusajatuksena on erottaa sisältö ja ulkoasu selvästi toisistaan: käyttäjän vastuulle ja syöttää sisältö mielekkäästi ryhmiteltynä ja kuvitettuna, Sway huolehtii esitysmuodosta automaattisesti. Voit toki halutessasi tehdä myös ulkoasusäätöjä itse.

Teams

Teams yhdistää monet O365:n palvelut ja tuo ne käyttöön valitulle tiimille, jonka jäsenet jaetaan oppilaisiin ja opettajiin. Tiimille saa käyttöön mm. yhteisen tiedostojenjakotilan, arvioitavissa ja palautettavissa olevat tehtävät, luokan yhteisen muistikirjan ja keskustelualueen. Monipuolisuutensa vuoksi Teams soveltuu hyvin erilaiseen opetuskäyttöön.

Stream

Stream on videopalvelu, jonne laitettuja videoita voi jakaa tietyille käyttäjille tai esimerkiksi valituille Teams-tiimeille. Stream on tarkoitettu sisäiseen käyttöön eikä sen videoita voi julkaista YouTuben tapaan kirjautumattomille käyttäjille.

Työpöytäversioiden asentaminen kotikoneelle

Kirjautuminen

Office 365:n etusivulle pääsee painamalla TOP-keskuksen sivujen (edu.turku.fi) etusivulta Office 365. Suora www-osoite on https://o365.edu.turku.fi. Päästyäsi sisään voit yläpalkista siirtyä esim. sähköpostiin tai OneDriveen.

Jos kirjautumista kysytään, tunnus on normaali OPAS-tunnuksesi ja salasana vastaavasti OPAS-salasana.

Vaiheittainen ohje kirjautumiseen

Jos menet palveluun OPAS-verkossa olevalla Turun kaupungin tietokoneella johon olet kirjautunut sisään omalla OPAS-tunnuksellasi ja salasanallasi JA jos käytät Microsoft Edge –selainta, Office 365 ei kysy sisäänkirjautumista. Kaikissa muissa tapauksissa kysyy.

Jos käytät ADTURKU-verkon konetta (esim. rehtorit), tunnus pitää syöttää pitkässä muodossaan, eli etunimi.sukunimi@edu.turku.fi, pelkkä tunnusosa ei riitä.

Edu.turku.fi-sähköposti

Oppilasposti (tunnus@edu.turku.fi) on osa Office 365 -kokonaisuutta. Myös opettajalla on käytössään edu.turku.fi-postilaatikko (etunimi.sukunimi@edu.turku.fi). Lukuvuoden 2021-2022 aikana @edu.turku.fi-sähköpostiosoitteista tulee opettajien pääsähköpostiosoitteita ja @turku.fi-osoitteista luovutaan.

Käyttö mobiililaitteilla

iPadille on tarjolla joukko appseja, joilla Office 365:tä voi käyttää. Kirjaudu sovelluksiin OPAS-tunnuksella, muodolla tunnus@edu.turku.fi (oppilaat) tai etunimi.sukunimi@edu.turku.fi (muut). Silloin pystyt esim. siirtämään kuvia iPadistä pilveen. Huom! Mikäli käytät yhteiskäytössä olevia iPadejä, varmista kaikista käyttämistäsi appseista, että kirjautumisesi ei jää auki seuraavalle käyttäjälle!

Myös Android-puhelimille on saatavana O365 sovelluksia, mm. PowerPoint, Word ja Teams ja OneNote. Ne ladataan Play-kaupasta tai Turun kaupungin sovelluskaupasta Apps@workista. Sovelluksiin kirjaudutaan: tunnus@edu.turku.fi (oppilaat) tai etunimi.sukunimi@edu.turku.fi (muut). Mobiilisovelluksissa on pieniä toiminnallisia eroja Win10-sovelluksiin, mutta kaikki päätoiminnot löytyvät kyllä.

Käyttö suoraan työpöytäsovelluksilla

Voit hyödyntää OneDrive-tallennustilaasi myös suoraan Wordin, Excelin, PowerPointin ja OneNoten työpöytäversioilla tarvitsematta avata O365:ta selaimessa lainkaan.

Käyttö OPAS-verkon tietokoneilla

1. Kirjaudu tietokoneeseen omalla OPAS-tunnuksellasi
  2. Avaa esimerkiksi Wordin työpöytäversio
  3. Tiedosto => Avaa-valikosta valitse kohta OneDrive – City of Turku, Department of Education.
  4. Näet viimeksi käyttämäsi kansiot. Koko OneDrivesi sisältöä voit selata painamalla Selaa-nappia

Käyttö omalla kotikoneella

1. Ensimmäisellä kerralla avaa selain ja mene esim. edu.turku.fi-sivuston kautta Office 365:een.
  2. Kirjaudu sisään (jos kysytään)
  3. Mene OneDriveen ja valitse sieltä jokin Word-, Excel-, PowerPoint- tai OneNote-dokumentti.
  4. Valitse Avaa Wordissa / Excelissä / jne. avataksesi dokumentin työpöytäversiossa
  5. Kirjaudu sisään ja/tai hyväksy ruudulle tulevat vahvistusviestit
  6. Tämän jälkeen tietokoneessasi, käyttämälläsi tunnuksella on yhteys Office-ohjelmien ja OneDriven välillä, kts. ”Käyttö OPAS-verkon tietokoneilla” kohdat 2-4.

Office 365:n opetuskäyttö

Office 365:n käyttö varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen henkilökunta voi myös hyödyntää Office 365 -palvelua ja sen sisältämiä sovelluksia työssään. Keskeisimpiä sovelluksia ovat henkilökohtainen OneDrive-tallennustila ja ryhmien yhteiseen käyttöön soveltuva Teams. Ne soveltuvat myös huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Palvelun käyttöön tarvitaan opetuksen tunnus (OPAS-tunnus, tunnus@edu.turku.fi).  Jos et tiedä oman OPAS-tunnuksesi salasanaa, valitse edu.turku.fi -etusivulta kohta Salasanan vaihto => Opettajat => OPAS-salasana => ”Jos et muista vanhaa OPAS-salasanaasi”. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen oppilailla ei ole omia OPAS-tunnuksia: heidän kanssaan voi käyttää vain toimintoja, jotka eivät vaadi kirjautumista.