Erilaisten kokousten järjestäminen sähköisten järjestelmien avulla säästää runsaasti työaikaa ja matkakuluja, kun siirtymiseen paikasta toiseen ei kulu työaikaa. Samoilla palveluilla onnistuu usein myös kansainväliseen toimintaan liittyvä yhteydenpito ja tilaisuuksien striimaaminen verkkoon. Tällä sivulla esitellään Turun sivistystoimessa helposti käyttöönotettavia teknisiä ratkaisuja.

Etäyhteyksiin soveltuvia ohjelmia

Skype for Business

Skype for Business on Turun kaupungissa käytössä oleva ja virallisesti tuettu pikaviestiohjelma. Ohjelmisto on asennettu myös opettajien OPAS-kannettaville. Sen avulla näkee kätevästi kollegoiden saatavuuden ja ohjelman avulla voi lähettää pikaviestejä tai vaikka ottaa videopuhelun. Ohjelmassa on mahdollista myös jakaa oma näyttö muille osallistujille. Skype for Business soveltuu parhaiten käytettäväksi kaupunkiorganisaation sisällä, mutta myös ulkopuolisten osallistujien mukaan ottaminen on mahdollista.

Tukea Skype for business -ongelmissa antaa IT-palvelujen ServiceDesk.

Kirjautumisohje opettajan kannettavalla:

Kirjautumisosoite: etunimi.sukunimi@turku.fi
Käyttäjätunnus: etunimi.sukunimi@turku.fi
Salasana: (turku.fi-postin salasana)
Tallenna salasana: x (tallennetaan salasana muistiin, vain jos koneelle on kirjauduttu omalla tunnuksella)

Office 365 Teams

Office 365:n Teams-palvelu sisältää käytännössä samat viestintäominaisuudet kuin Skype for Business. Erityisesti videoviestintää varten on kuitenkin suositeltavaa ladata Teamsin työpöytäversio (linkki Teamsin selainversion sivupalkissa). Office 365:sta pääsevät käyttämään kaikki oppilaat ja opettajat OPAS-tunnuksella.

Tilaisuuksien striimaaminen

Huom! Nämä ohjeistukset rajoittuvat teknisiin asioihin. Niiden lisäksi yksikön pitää itse varmistua kuvauslupien kaltaisista asioista (kuka saa ja kuka ei saa näkyä striimauksissa). Lisäksi esimerkiksi musiikkiesityksiä sisältävien tallenteiden jakeluun voi liittyä tekijänoikeudellisia rajoitteita.

Teams Livetapahtuma

Teams Livetapahtuma mahdollistaa tilaisuuksien etävälittämisen suurillekin yleisömäärille. Alta löydät ohjeet yksinkertaisen etävälityksen järjestämiseen. Edistyneemmät käyttäjät voivat käyttää Livetapahtumien kanssa myös välitysohjelmia (esim. OBS),  joihin löydät joitain vinkkejä alempaa tältä sivulta YouTube-striimaamisen ohjeista.

Ohje Teams Livetapahtuma -striimaukseen (ppt)
Ohje Teams Livetapahtuma -striimaukseen, tiivis (pdf)
Ohje Teams Livetapahtumaan osallistumiseen (pdf)
Video-ohje Teams Livetapahtuman järjestämiseen
Muita Teams- ja Office 365 -ohjeita

Adobe Connect

Sivistystoimialalla on käytössään opetuslisenssejä Adobe Connect -verkkokokousohjelmaan pääosin etäopetuksen tarpeisiin. Järjestelmää on kuitenkin mahdollisuus käyttää myös muuhun mm. suurempiin kokouksiin sekä seminaarien etävälittämiseen ja/tai taltioimiseen. Tilanne harkitaan tapauskohtaisesti, koska käyttö sitoo työvoimaa. Lisätietoa Antti Huttunen / TOP-keskus.

Huom! Adobe Connectin käyttö sivistystoimialalla päättyy kesäkuussa 2021.

Ohjeita etäopetuksen sivustolla

YouTube

Seminaareja, koulutustilaisuuksia, koulujen juhlia ja muita vastaavia tapahtumia voi välittää verkkoon myös YouTuben kautta. Tarvitset Google-tilin sekä ilmaisen Open Broadcaster Softwaren (OBS). OBS vaatii ohjelma-asennuksen striimiä lähettävälle koneelle.

Ohjeet YouTube-striimaukseen (pdf)