Etäopetuksen käyttöönotossa toimitaan aina esimiehen antaman ohjeistuksen mukaisesti. Etäopetus kannattaa aloittaa mahdollisimman tutuilla keinoilla, joilla oppimateriaali ja muu viestintä saadaan välitettyä oppilaille. Oppilaiden iästä sekä taitotasosta riippuen voi tämän jälkeen ottaa mukaan erilaisia vuorovaikutteisia toimintoja aina sähköisistä tehtävistä etäkokouksiin (opettajan äänen ja/tai videokuvan sekä esitysmateriaalin välittäminen) asti.

Mistä kannattaa aloittaa? Miten edetä?
Lue lisää:
Vinkkejä etäopetukseen
Perusopetuksen järjestämisestä poikkeustilanteissa (Tommi Tuominen)


Wilma

Soveltuu kaikille kouluasteille

Wilma-viestien avulla voit lähettää tietoa (ilmoitukset, ohjeet, läksyt, käsiteltävät aiheet jne.) oppilaille. Toiminta perustuu tällöin pääasiassa oppikirjojen ja muun oppilailla olevan materiaalin käyttöön.

Blogit

Soveltuu kaikille kouluasteille

Ilmoituksia, ohjeita, materiaalia ja tehtäviä voi jakaa sivistystoimialan helppokäyttöisen blogipalvelun avulla. Blogin lukeminen ei vaadi oppilailta tunnuksia vaan he pääsevät näkemään sisällön menemällä blogin verkko-osoitteeseen. Huomaa, että blogit ovat kaikille julkisia.

Voit tilata uuden blogin käyttöösi lähettämällä sähköpostia TOP-keskukseen Antti Huttuselle tai Saila Vistille (etunimi.sukunimi@turku.fi). Saat sähköpostiisi ohjeet blogin käyttöön.

Teams ja Office 365

Soveltuu etäopetukseen parhaiten peruskoulun 3. luokasta alkaen. Käyttö myös luokilla 1-2 on mahdollista.

Office 365:een kuuluvan Teamsin avulla voit monipuolisesti järjestää opetusta verkossa. Teamsin tiimeissä voit

  • jakaa materiaalia oppilaille mm. Tiedostot-välilehden Luokan materiaali -kansiossa
  • luoda tehtäviä ja kokeita Tehtävät-välilehdellä
  • viestiä tiimin kesken Viestit-välilehdellä
  • järjestää etäkokouksia ja tehdä videotallenteita

Opettajan kannattaa käyttää Teamsin työpöytäsovellusta, jonka voi tarvittaessa asentaa itse menemällä Teamsiin nettiselaimella. Asennus käynnistyy näkymän vasemmasta alakulmasta.

Selainkäyttöön suositellaan Microsoft Edge -selainta.

Teams-ohjeita

Muita Office 365:een liittyviä ohjeita

Moodle

Soveltuu kaikille kouluasteille, edellyttää oppilailta kirjautumista

Moodle-oppimisympäristössä voit luoda luokalle, muulle oppilasryhmälle tai oppiaineelle oman verkossa toimivan työtilan. Moodlen kattavien ominaisuuksien avulla voit viestiä oppilaiden kanssa, jakaa materiaalia ja luoda monipuolisia tehtäviä ja sähköisiä kokeita. Koulun TVT-vastaavat avaavat opettajien pyynnöstä Moodleen uusia työtiloja. Moodlen käytössä avustaa myös moodletuki@turku.fi.

Lue lisää Moodlesta

Google Classroom ja Meet

Soveltuu lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Meet-kokoukset myös perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.

Peruskoulun oppilailla ja varhaiskasvatuksen oppijoilla ei ole opetuksen Google-tunnuksia, mutta opettaja pystyy järjestämään Meet-kokouksia (Classroom ja muut ominaisuudet eivät ole käytössä). Meet-kokoukseen osallistuminen on myös pienelle oppijalle helppoa!

Google Classroom on helppokäyttöinen ympäristö viestintään sekä tiedostojen ja tehtävien jakamiseen. Palvelussa on käytössä Googlen verkossa toimivat toimisto-ohjelmat esimerkiksi teksti- ja esitystiedostojen muokkaamiseen.

Meet-palvelun avulla myös etäkokoukset ovat mahdollisia. Meet toimii Chrome-selaimella. Kirjaudu OPAS-tunnuksella muodossa tunnus@edu.turku.fi.

Uutta! Meet-palveluumme on nyt lisätty tallennusmahdollisuus ja myös nk. livestriimausominaisuus (nämä ominaisuudet maksutta 1.7. saakka).

Google on myös parantanut ominaisuuksia edu-käyttäjille. Mm. vain opettaja pystyy nyt vaimentamaan muiden mikrofoneja ja poistamaan osallistujia.

Huom! Jos kohtaat ongelmia, varmistathan ensiksi, että selaimesi ei ole kirjannut sinua sisään yksityisellä Google-tililläsi? Em. palvelut vaativat, että olet kirjautunut Googleen OPAS-tunnuksella tunnus@edu.turku.fi.

Lue lisää Classroomista ja muista G Suite -palveluista (mm. kirjautuminen)
Lue lisää Hangouts Meet -palvelusta (Cloudpoint Oy)
Video: Meet-kokouksen järjestäminen
Video: Hangouts Meet (Tommi Natri)

Laitteisto

Etävälitteinen opetus, jossa kaikki oppilaat ja opiskelijat ovat etänä, onnistuu tarvittaessa riittävän hyvin opettajan kannettavan tietokoneen sisäänrakennetulla kameralla ja mikrofonilla, jos kuulokemikrofonia ei ole saatavilla. Oppilaiden/opiskelijoiden puheen kuulemiseksi opettajan kannattaa kuitenkin käyttää esim. korvanappikuulokkeita. Tämä myös poistaa riskin äänen nk. kiertämiseen.

kokousmikrofoni

Mikäli opetusta välitetään etänä luokkatilanteesta, jossa osa on paikan päällä luokassa ja osa osallistuu etänä, tarkoitukseen soveltuu parhaiten nk. kokousmikrofoni, joka kytketään USB-johdolla tietokoneeseen. Kokousmikrofonia käytettäessä opettaja ei ole sidottu johdon päähän, vaan voi liikkua muutaman metrin säteellä kokousmikrofonista vaikkapa taululle ja ääni kuuluu silti verkkoon hyvin. Mahdolliset etänä olevien oppilaiden/opiskelijoiden kommentit kuuluvat kokousmikrofonin kaiuttimesta.

Vinkki: Kytke kokousmikrofoni tietokoneeseen ennen kuin avaat Teams/Meet-kokouksen. Näin se toimii varmimmin heti alusta asti oikein.

TOP-keskus on tilannut erän kokousmikrofoneja, joita voidaan hyödyntää oppituntien etävälityksessä. Muutama jäljellä – ota yhteyttä Jouni Paakkiseen.

Kuulokemikrofoneja ja kokousmikrofoneja voi tilata SAP-tilausjärjestelmästä. Tosin tällä hetkellä ne ovat laitemyyjiltä lähes kokonaan loppu.

Muita ohjeita ja vinkkejä

Tukea ja neuvoja opettajille

Alla luetellut tukipalvelut koskevat vain henkilöstöä. Oppilaita ja opiskelijoita tukee oman oppilaitoksen henkilökunta.

Omassa yksikössä

Lähin apu löytyy oman yksikön TVT-vastaavasta ja tutoropettajista (perusopetuksessa).

Etäopastukset (webinaarit) opettajille

TOP-keskus on keskeyttänyt lähikoulutukset toistaiseksi. Järjestämme kuitenkin mm. etäopastuksia Turun kaupungin opettajille.

Katso seuraavat etäkoulutukset koulutussivulta.

Tallenteita aikaisemmista etäopastuksista löydät tämän sivun oikeasta reunasta.

Sähköposti- ja puhelinneuvonta sekä Skype

Jos olet tutustunut em. ohjeisiin, mutta tarvitset lisäneuvoja, ole yhteydessä meihin!

Skype-logo

Puhelimessa neuvominen voi olla joskus hankalaa. Suosittelemme puhelinsoiton sijaan Skype for Business -puhelua, mikäli mahdollista. Sen avulla on mahdollista jakaa oman ruudun näkymä toiselle, mikä helpottaa opastusta.

Skype for Business on asennettu valmiiksi työkoneellesi. Kirjaudu sisään etunimi.sukunimi@turku.fi ja turku.fi-postin salasanalla. Tavoittelemasi henkilön löydät nimihaulla.

Huom! Laite- ja verkkoviat, käyttäjätunnusongelmat ja muut puhtaasti tekniset ongelmat kuuluvat Servicedeskille, puh. 02 2627000.

Teams & Office 365

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Teemu Takioteemu.takio 040 158 8743
Antti Huttunenantti.huttunen 050 347 4243
Saku Holmqvistsaku.holmqvist 040 681 2183
Saila Vistisaila.visti 040 179 5422

Moodle (ensisijaisesti sähköpostilla)

NimiSähköposti (@turku.fi)Puhelin
Jarkko Lehmuskenttämoodletuki 044 907 3076

Blogit (WordPress)

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Saila Vistisaila.visti 040 179 5422
Antti Huttunenantti.huttunen 050 347 4243
Mikko Hirvonenmikko.m.hirvonen 040 673 6058
Jouni Paakkinenjouni.paakkinen050 590 7474

G Suite for Education

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Mikko Hirvonenmikko.m.hirvonen 040 673 6058
Saku Holmqvistsaku.holmqvist 040 681 2183

iPadien käyttö

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Mikko Hirvonenmikko.m.hirvonen 040 673 6058
Saku Holmqvistsaku.holmqvist 040 681 2183
Teemu Takioteemu.takio 040 158 8743

Mobiililaitteiden hallinta (MDM, MobileIron)

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Mikko Hirvonenmikko.m.hirvonen 040 673 6058

Varhaiskasvatus

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Saila Vistisaila.visti 040 179 5422

Adobe Connect

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Antti Huttunenantti.huttunen 050 347 4243
Mikko Hirvonenmikko.m.hirvonen 040 673 6058

Esitystekniikka

NimiSähköposti ja Skype (@turku.fi)Puhelin
Tuomas Auremaatuomas.auremaa 040 356 5750

Jos et tiedä, keneen kuuluisi olla yhteydessä asiaasi liittyen, voit soittaa numeroon 02 2629188 (klo 8.15 – 11.00 ja 12.00 – 15.30)

TOP-keskuksen henkilöstö

Verkkokeskustelut

Yammer

Kysymyksiä kannattaa sähköpostin sijasta kirjoittaa Yammeriin, jossa vastaajia on useita ja samalla muutkin oppivat vastauksista.

  1. Kirjaudu OPAS-tunnuksella Office 365:een
  2. Valitse ”Yammer”
  3. Etsi ryhmä ”TVT-foorumi”, esim. painamalla ”Tutustu muihin ryhmiin”.
  4. Liity. Tarkistamme, että liittyjä on opettaja ja hyväksymme pyynnön. Olet mukana.

Liityttyäsi ryhmiin Yammeria voit helposti käyttää www-selaimen ohella myös puhelimen tai iPadin mobiilisovelluksilla (Android, iOS), kirjaudu niissäkin OPAS-tunnuksella (tunnus@edu.turku.fi).