Turun kaupungin langattomassa verkossa on useita kirjautumistapoja eri käyttäjä- ja laiteryhmille. IT-palveluiden tukemat kannettavat tietokoneet kytkeytyvät automaattisesti langattomaan verkkoon. Kaikki muu liikenne ohjataan vierailijaverkkoihin, joista ei ole pääsyä tulostimiin ja muihin vastaaviin palveluihin.

Miten langattomaan verkkoon pääsee?

A) IT-palveluiden tukema kannettava tietokone

Kytkeytyy automaattisesti verkkoon Turku-P (opettajan kone), Turku-O (oppilaskone, myös yläkoululaisen henkilökohtainen läppäri) tai Turku-A (hallinnon kone).

Ei tarvitse tehdä mitään erityistä, ei syöttää salasanoja tms.

B) Opiskelijan tai opettajan henkilökohtaisessa käytössä oleva laite.

Ohje koskee esim. lukiolaisten tietokoneita (myös kaupungin hankkimat Dell-koneet) sekä henkilökohtaiseen käyttöön hankittuja iPadejä, esim. 4.-6. lk. Myös opettajan työpuhelimet voi tarvittaessa liittää tämän ohjeen mukaisesti.

Tämä ei koske 8.-9. luokan oppilaan henkilökohtaista läppäriä, ks. kohta A edellä.

Kytketään verkkoon Turku-Open.

• Opiskelija kirjautuu tunnus@edu.turku.fi ja opettaja etunimi.sukunimi@edu.turku.fi sekä postin salasana.
  • Laitteellesi tarjotaan automaattisesti varmennetta. Varmista, että ehdotettu varmenne tulee palvelimelta opasradius3.opas.turku.fi tai opasradius4.opas.turku.fi.
  •  Jos asia on näin,  hyväksy verkon varmenne (luota). Älä hyväksy muita varmenteita.
  • Seuraavalla kerralla laitteesi menee automaattisesti verkkoon. Mikäli varmenne vanhenee, liity uudelleen verkkoon em. ohjeiden mukaisesti.
  • Huom! Uusissa Android-puhelimissa voit joutua vaihtamaan kohtaan ”CA-varmenne” valinnaksi ”Älä tarkista”, jotta puhelin yhdistää. Ks. kuva.
  • Varmenteen luonti ja asentaminen on mahdollista myös manuaalisesti, ks. erillinen ohjesivu.
  • Huom! Salasanassa ei saa olla ääkkösiä.

C) Eko-PC

Kytketään verkkoon Turku-Open. Oppilas kirjautuu tunnus@edu.turku.fi ja opettaja etunimi.sukunimi@turku.fi sekä postin salasana.

Katso myös Eko-PC:tä koskeva erillinen tarkentava ohje.

D) Koulun omistama yhteiskäyttöinen iPad, Apple TV tai muu laite, jota IT ei tue.

TVT-vastaava/wlan-yhdyshenkilö voi kytkeä koulun kaikki tällaiset laitteet verkkoon Turku-Device. Salasana on vain heidän käytössään eikä sitä anneta muille. Turku-Device-verkkoon saa kytkeä vain koulun omistamia laitteita.

E) Vierailijan oma laite

Koulun ulkopuoliselle vierailijalle voidaan antaa käyttöön verkon vierastunnus ja -salasana.

Henkilökuntaan kuuluva voi käydä katsomassa voimassaolevan tunnuksen ja salasanan sivulta https://wlanopen.turku.fi/ . Sivu aukeaa vain kaupungin henkilökuntaverkossa (opettajan koneella vain  langattomassa verkossa). Vierailija kirjautuu tunnuksella verkkoon Turku-Open.

Turun kaupungin langattomat verkot

Turku-A / Turku-O / Turku-P

Nämä ovat automaattisesti kytkeytyviä verkkoja IT-palveluiden tukemille tietokoneille. IT-palvelut järjestää tarvittavat asetukset laitteisiin ja käytössä ovat myös sisäverkon palvelut (ADTURKU tai OPAS). Käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua verkkoon.

• Turku-A on hallintoverkon (ADTURKU) kannettaville
  • Turku-O on oppilaskäytössä oleville (OPAS) kannettaville
  • Turku-P on oppilaitosten henkilökunnan käytössä oleville (OPAS) kannettaville

Turku-Open

[EAP-TLS, EAP-PEAP] Tämä on tarkoitettu käyttäjien omille laitteille sekä oppilaiden tai opettajien henkilökohtaisessa käytössä oleville iPadeille. Myös opettajien työpuhelimet voi tarvittaessa liittää tähän verkkoon.

Kirjautuminen Turun sähköpostiosoitteella ja salasanalla. Palvelu varmenne tulee hyväksyä.

Ulkopuolisille vierailijoille on mahdollista antaa käyttöön Turku-Open-verkon vierailijatunnus ja -salasana. Vierailijatunnus on voimassa kalenterikuukauden kerrallaan. Tällä hetkellä käytössä olevan vierailijatunnuksen ja salasanan löydät sivulta https://wlanopen.turku.fi/ . Huom! Sivu aukeaa vain henkilökuntaverkossa (opettajan koneella vain langattomassa verkossa).

Turku-Device

[PSK] Vain kaupungin omistamille laitteille, joita ei voi tai ei ole järkevää käyttää Turku-A, Turku-O tai Turku-P -verkoissa. Esimerkkejä ”tyhmistä” laitteista ovat Apple TV, älytelevisiot sekä langatonta verkkoa hyödyntävät info-tv-päätteet. Turku-Device-verkkoon voidaan kytkeä myös koulun omistamat yhteiskäyttöiset tablettilaitteet, jolloin ne ovat aina käyttövalmiita.

Kaikki laitteet käyttävät yhteistä salasanaa, joka vaihdetaan vähintään kerran vuodessa. Salasana annetaan enintään yhdelle kohteen tietotekniikkaa hoitavalle henkilölle ja sitä ei saa luovuttaa muille työntekijöille. Koulujen TVT-vastaavat saavat salasanan TOP-keskuksesta.

Huomautus: Verkot Turku-Open ja Turku-Device ovat fyysisesti samaa vierailijaverkkoa. Siinä olevat laitteet ”näkevät toisensa”. Toisin sanoen, esim. Turku-Device-verkossa oleva koulun Apple TV ja opiskelijan Turku-Open-verkossa oleva iPad saadaan toimimaan yhdessä. Sen sijaan esim. opettajan Turku-P-verkossa oleva tietokone ei pysty keskustelemaan Turku-Device -verkon laitteiden kanssa.

Turku-Abitti

[PSK] Lukioiden koeverkko. Ei pääsyä internetiin. Vaatii päivittäin vaihtuvan salasanan, joka lähetetään lukion TVT-vastaavalle sähköpostilla.

Vikailmoitukset

Vikailmoitukset Servicedeskiin. Mainitse ainakin:

• Mikä verkoista ei toimi (esim. Turku-P)?
  • Millä laitteella yritit liittyä (esim. opettajan kannettava/laitteen tunnus)?
  • Mikä on lähimmän tukiaseman tunnus (tukiasemaan liimattu tarra, esim. LC12345678)?

Verkon laajentaminen

Tilausoikeudet omaava henkilö tilaa  Servicedesk-palveluportaalista. Huom! Kustannukset kohdennetaan normaalisti tilaavalle yksikölle. Mikäli tarvitaan kartoitus- tai kaapelointitöitä tukiasemille, kustannukset voivat muodostua suuriksi.